Zostały sprawdzone podciśnienia, cały układ dolotowy, podmieniony czujnik wału, wtryski, wymieniony moduł zapłonowy i problem występuje nadal. Czy może być to wina którejś cewki?
[O2FL] Dziwny dzwięk przy odpalaniu silnika
Zwiń
X
-
[O2FL] Dziwny dzwięk przy odpalaniu silnika
Witam ,
Od momentu zakupu samochodu zmagam się z dziwnym piszczacym/ mechanicznym dzwiekiem przy odpaleniu silnika(pozniej ustaje). Dzwiek jest w ręcz identyczny/podobny do dzwięku piszczacego paska z alternatora. Więc moje kroki poczyniłem w tym kierunku i zacząłem wymieniać po kolei : sprzegiełko na alternatorze, napinacz paska i pasek wieloklinowy. Niestety po wymianie wszystkich częsci usterka dalej wystepuje i dalej cos piszczy. Zacząłem sie przygladac tej sprawie a dokladniej przysłuchiwac i o ile mnie uszy nie myla oraz ku mojemu zdziwieniu dzwiek wcale nie dochodzi z pod paska ani w jego obrebie tylko całkiem z drugiej strony silnika. Przykladałem ucho pokolei przy kazdym odpaleniu i zlokalizowałem piski w okolicach prawej strony silnika(jak sie na niego patrzy) od strony skrzyni na wysokosci pompy. Nie mam pojecia co tam moze piszczec i miec wspolnego z odpaleniem silnika przeciesz w sumie nic tam nie jest sterowane mechanicznie. Prosze o jakies podpowiedzi albo sugestie bo juz sam nie wiem co robic a wqrwia mnie to jak odpalam autko.
Pozdrawiam,
Krzysiek
-
-
heni0, klapa gasząca może ci się kończyć
jaki masz przebieg?
klapa była wymieniana?
czy po wyłączeniu silnika ten dźwięk jeszcze przez chwilę jest słyszalny?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyheni0, klapa gasząca może ci się kończyć
jaki masz przebieg?
klapa była wymieniana?
czy po wyłączeniu silnika ten dźwięk jeszcze przez chwilę jest słyszalny?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez heni0Od momentu zakupu samochodu zmagam się z dziwnym piszczacym/ mechanicznym dzwiekiem przy odpaleniu silnika(pozniej ustaje).
Przy okazji wizyty w servisie, panowie sprawdzili i okazało się, że ten dźwiek pochodzi z rozrusznika, podobno TTM :? i niema sie czym przejmować ( w moim przypadku ).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yunior81Zamieszczone przez heni0Od momentu zakupu samochodu zmagam się z dziwnym piszczacym/ mechanicznym dzwiekiem przy odpaleniu silnika(pozniej ustaje).
Przy okazji wizyty w servisie, panowie sprawdzili i okazało się, że ten dźwiek pochodzi z rozrusznika, podobno TTM :? i niema sie czym przejmować ( w moim przypadku ).
No u mnie tez tak samo jest ze bez wzgledu czy jest zimny czy cieply jednakowo sie dzieje. I to za kazdym razem nie zeby od czasu do czasu. A czy rozrusznik jest z prawej strony bloku ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yunior81heni0, jak dobrze pamiętam to z lewej strony silnika siedząc w samochodzie.
[ Dodano: Sro 25 Wrz, 13 14:11 ]
heni0, ......no i wiadomo już skąd ten dźwięk....?
Komentarz
-
-
Panowie [podepnę się pod temat...również wystąpił u mnie podobny problem tylko z takim wyjątkiem, że tylko raz i nie wiem co z tym zrobić...4.10 byłem na wymianie oleju filtra i ołynu chłodniczego i generalnie zero problemów....natopmiast w sobote wracając z zakupów wjechałem na myjkę ciśnieniową...po umyciu auta odpaliłem i usłyszałem ten dźwięk no jakby pasek piszczał :shock: powiedziałem sobie fuck znowu wydatek :?
Wieczorem zszedłem do auta odpaliłem i zero problemu....na drugi dzień specjalnie od rana róniez poszedłem sprawdzić i też nic nie wystąpiło zresztą do dnia dzisiejszego zero problemu...
Co to mogło być? Tak obstawiałem że jak myłem auto to może gdzieś tam woda się dostała co myślicie?
Komentarz
-
Komentarz